Bel gratis
0800 15 999
Vraag hier uw dakdiagnose aan

FAQ

Hoe ontstaat begroeiing van algen, korstmossen en mossen?

Boosdoeners: Algen, korstmossen en mossen ontstaan op vochtige plaatsen met een gebrek aan ventilatie. Eerst komen de algen, vaak al binnen het jaar. Daarop volgen de korstmossen en mossen, met als laatste eventueel hogere planten. Korstmossen komen voor op de drogere plaatsen, mossen op de vochtige en natte plaatsen. Gevoelige plaatsen De vochtige noordkant van daken en gebouwen wordt als eerste geteisterd door algen. Ook beschaduwde zijdes zijn er gevoeliger voor. De algen vormen een dunne laag, die vocht en stof vasthoudt, zodat korstmossen en mossen zich makkelijker kunnen vestigen. Later groeien eventueel zelfs planten op de door de mossen ingevangen aarde en stof. Het belang van goede dakventilatie Je zou verwachten dat de wind het dak voldoende droog houdt, maar vaak komt vocht van binnenuit. Wij bouwen immers met spouwen om vocht van buiten te weren. Bijgevolg condenseert vocht van binnenuit, als gevolg van de hogere dampdruk in de woning en het afkoelen van vochtige lucht in het bouwdeel. Het resultaat? Zonder een optimale dakventilatie wordt de onderkant van het dak vochtig. Een ideale groeibodem voor algen en mossen.

 

Lees meer

Het ontmossen van daken, wanneer is dat nodig?

Het juiste moment voor het ontmossen van daken hangt af van de volgende factoren:

1. het soort dakbedekking
2. de oriëntatie: de noorderkant van het dak ziet minder zon, is vaak vochtiger (regen en dauw drogen niet zo vlug) en is dus sneller onderhevig aan mosvorming
3. de omgeving: een groene omgeving met bossen en bomen geeft meer mosvorming.
4. dakisolatie: uw dak kan sneller groen worden bij een goed geïsoleerd dak. Omdat uw woning minder warmte verliest, blijven uw pannen iets langer vochtig.

Is uw dak groen of vervuilt? Stel ontmossing van uw dak dan niet uit!
Contacteer ons als het zover is en wij komen een gratis dakdiagnose doen.

Lees meer

Wat is die groene aanslag op mijn dak?

Groene aanslag op uw dak bestaat vooral uit korstmossen en algen. Hoe minder zon uw dak krijgt en hoe vochtiger het is, hoe meer de mossen en algen woekeren. Mossen hebben minuscule worteltjes. Dat netwerk van worteltjes verspreidt zich snel en dringt diep binnen in de poriƫn van de leien en pannen. Daardoor kunnen mossen zich goed vasthechten.

Lees meer

Welke invloed heeft mosgroei op mijn regenwater?

Regenwater vervuilt sneller met mosvorming op het dak. Als het een periode vrij lang droog was, dan kan de eerste regen het mos meespoelen. Het vuile water vloeit - met mos - via de goten en regenpijpen in de regenwaterput. Daar kweken de mossen verder aan. De goten en put moeten veel sneller worden gereinigd. Daarbij kunnen uw goten en regenpijpen verstopt raken. Een ontmost dak garandeert een betere kwaliteit van regenwater.

Lees meer

Ontmossen van daken, kan je dat ook zelf doen?

Neen. Ten eerste is het bijzonder gevaarlijk om zelf uw dak op te gaan. Zeker als er mos op groeit. Mos is bijzonder glibberig als het vochtig is. Bovendien kan u zelf niet diep genoeg reinigen. Met borstel en tuinslang geraakt u er niet, u neemt enkel een oppervlakkig laagje vuil weg. De diep verankerde worteltjes van het mos blijven zitten. Na een paar maanden groeit het mos weer aan. Wij van Mosmonster hebben zeer professionele machines en apparaten ter beschikking en we kennen de technieken. Onze hogedrukreiniging gebeurt ook met een zeer groot waterdebiet om schade aan het dak te vermijden. Bovendien gebruiken we enkel kwalitatieve biologisch afbreekbare producten, belangrijk zowel voor u als voor het milieu. Onthou ook dat uw huis dankzij een professionele ontmossing stijgt in waarde. Het ziet er immers een pak verzorgder uit.

Lees meer

Hoeveel kost een ontmossing?

Mosmonster garandeert een prijsvriendelijke dakontmossing. Vraag een gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Lees meer